Simmondsia Chinensis (Jojoba)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Jojoba kalifornská, Goatnut, Simondsie čínská, Buxus Chinensis, Jojobastrauch, Jojobový olej, Jojobový vosk

Jojoba kalifornská je stálezelený keř z čeledi jojobovitých dorůstající do výšky více jak 2 metrů. Původem je z jižní a střední části Kalifornie ve Spojených státech. Květenství má krémově žluté a kvete koncem jara. Na každém keři rostou buď samčí, anebo samičí květy, ale nikdy ne dohromady. Plody/semínka jojoby (tzv. goatnuts) se objevují pouze na “samičím” keři, který má kolem sebe dostatek “samčích” keřů. Z těchto semínek se pro kosmetické účely lisuje jojobový olej, který se mylně označuje jako olej, neboť se složením jedná o kapalný vosk. Svým chemickým složením se podobá více vorvanímu tuku než rostlinným olejům, je bohatý na mono nenasycené mastné kyseliny, provitamin A a antioxidační vitamin E. Je bezbarvý, bez zápachu, rychle se vstřebává a při pokojové teplotě je tekutý. Jojobový olej se nesmí užívat vnitřně, jinak nemá žádné kontraindikace.

Jojobový olej má hydratační účinky na vlasové vlákno, které vyhlazuje a dodává mu lesk a hebkost, proto se můžeme setkat s označením “přírodní silikon”. Vmasírováním do vlasové pokožky působí také proti lupům a stimuluje vlasový kořínek. Jojobový olej je vhodný na všechny typy pleti, které stimuluje k jejich přirozeným procesům. Není komedogenní, nejvhodnější je však na velmi suchou, popraskanou, ekzematickou pokožku, kterou viditelně chrání před dalším poškozením. Regeneruje ji, zvlhčuje a udržuje přirozeně hydratovanou. Tím se pokožka vrací do rovnováhy. Zmírňuje viditelnost jizev, vhodný je i na akné díky jeho hojivým a protizánětlivým účinkům. I přesto, že u čistě rostlinných olejů nebyl prokázán UV filtr, jojobový olej mírně prodlužuje pobyt na slunci (označuje se jako SPF 3-4). V kosmetice se můžeme setkat také s práškem z nadrcených semínek jojoby, které se používají jako hydratační a abrazivní složka. 

Produkty, ve kterých Simmondsia Chinensis (Jojoba) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: