Škrob

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: amylum, starch

Škrob je látka, která se vyskytuje pouze v rostlinách a má podobu drobných zrníček. Škroby se skládají z polymerů glukózy, takže jsou v potravinách kvalitním zdrojem energie, ale mohou obsahovat i další jednoduché cukry. Základními složkami škrobu pak jsou amylóza a amylepektin. Konkrétní vlastnosti škrobu vždy záleží na tom, z jaké rostliny je získán. Nejvíce škrobu obsahují rýže a pšenice, dále pak brambory či tapioka. Obecnou vlastností škrobů, která platí pro všechny z nich, je to, že vážou vodu (dochází pak k bobtnání), čehož se využívá hlavně v gastronomii při zahušťování jídel.

Škrob (hlavně kukuřičný) se ale využívá i při výrobě kompostovatelných tašek a sáčku či ekodrogerie, konkrétně dětských plen a dámských vložek, kde slouží jako náhrada plastů vyrobených z ropy. Škrob, hlavně rýžový či kukuřičný, je také neodmyslitelnou surovinou pro kosmetické produkty. Slouží například jako zahušťovadlo při výrobě krémů a mlék a může se využít i jako abrazivní látka do peelingů. Dále je nedílnou součástí některých přírodních deodorantů, a to proto, že lehce absorbuje pot, a udrží tak pokožku déle v suchu. Škrob ale najdeme i v dekorativní kosmetice, kde nahrazuje talek. Je jednou ze základních ingrediencí hlavně při výrobě pudrů, tvářenek, bronzerů či očních stínů. Zmatňuje mastnou pleť (zejména ten rýžový) a dodává jí sametově hebký vzhled.

Produkty, ve kterých Škrob najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: