Slivoň švestka (Prunus domestica)

Slivoň švestka neboli švestka domácí je ovocný strom z rodu Prunus. Má vejčitou korunu, šedohnědou kůru a střídavé vejčité listy s vroubkovaným okrajem. Kvete od dubna, květy jsou bílé. Plody jsou peckovice tvořené dužinou, slupkou a tvrdou peckou. Předpokládá se, že vznikla křížením trnky a slivoně třešňové (myrobalánu). Slivoně se dělí na několik poddruhů s odlišným vzhledem i vlastnostmi, mezi které patří kromě švestky pravé také např. slíva, renkloda, někdy se k nim řadí i mirabelka. Slivoň švestka se pěstuje v mírném podnebním pásmu.

Plody pravé švestky jsou modré až modrofialové s žlutozelenou dužinou. Konzumují se čerstvé, jsou surovinou v teplé i studené kuchyni, používají se na výrobu povidel i destilátů. Velmi oblíbené jsou také švestky sušené. Čerstvé plody obsahují okolo 80% vody, cukr, organické kyseliny, třísloviny, minerální látky (sodík, draslík, vápník, hořčík, železo aj), vitamin A, B1, B2, E a C. Švestky podporují látkovou výměnu, díky obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou (hlavně sušené) účinným přírodním prostředkem proti zácpě, a přestože obsahují sacharidy, jsou vhodné i při redukci tělesné hmotnosti. Přispívají také ke snížení krevního tlaku. Obsažený vitamin E je zase významným antioxidantem. Švestky i silice z nich se používají také v kosmetice jako součást různých pleťových masek, tělových či masážních krémů, při výrobě parfémů, šamponů či přípravků do koupele. Pecky švestek podobně jako třešňové dobře udržují teplo, a používají se proto do zahřívacích polštářků. Ze švestkových jader se lisuje olej, který se využívá v kosmetice. Rychle se vstřebává, má hydratační a antioxidační účinky a mandlovou vůni.

Produkty, ve kterých Slivoň švestka (Prunus domestica) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: