Slunečnice roční (Helianthus annuus)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Slunečnice obecná, Slunečnice letní,Sunflower, Slunečnicový vosk, Helianthus annuus cera, Sunflower seed wax

Slunečnice roční je jednoletá statná bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), která může dorůst do výšky 2-5–3 m. Má drsně chlupatou vzpřímenou lodyhu a listy se srdčitou čepelí. U poupat, nerozvinutých květenství, se projevuje pověstný jev, heliotropismus (otáčení se za sluncem). Postupem času, pod tíhou dozrávajících semen, slunečnice tuto schopnost ztrácí. Květenstvím je úbor, který má v průměru až 40 cm. Jazykovité květy tvořící paprsek jsou jasně žluté barvy, oboupohlavné, v terči před rozkvětem černohnědé, po rozkvětu nahnědle žluté. Slunečnice kvete od června do září. Poté, co odkvete, mění se úbor v plodenství. Plodem jsou jedlé zploštělé nažky (slunečnicová semínka). Domovinou slunečnice je Severní Amerika, pravděpodobně Mexiko, odkud se v 16. století, prostřednictvím Španělů, dostala do Evropy. U nás se pěstuje jako olejnina, medonosná rostlina a pícnina pro krmení dobytka, která občas může i zplanět. Prospívá v hlinitopísčité půdě s dostatkem propustné půdy a upřednostňuje slunné stanoviště. Existuje celá řada odrůd slunečnicí, která se liší zejména výškou a barvou květů od smetanové, přes žlutou, oranžovou, až po tmavě červenou. Klasické druhy uvolňují velké množství pylu, na rozdíl od nově vyšlechtěných hybridů, které pyl netvoří vůbec. Ze slunečnicových semen, která obsahují až 45 % oleje, se lisuje olej, který nachází své uplatnění v kuchyni, kosmetice a hodí se také k průmyslovým účelům.

Obsahuje kyselinu olejovou a linoleovou, dále bílkoviny, triglyceridy, steroly, vitamin A, D, E a lecithin. Ze 100 kg semen je možné vytlačit 25-30 (někdy i 50) kg tohoto oleje. Slunečnicový olej se podobá lipidům v naší kožní tkáni, vykazuje proto blahodárné účinky při používání zvnějšku i zevnitř. Při vnitřním užívání může ulevit od bolesti hrudníku, respiračních problémů, nechutenství i revmatismu. Při aplikaci na pokožku se snadno vstřebává a proniká rychle do hlubších vrstev. Má zklidňující, zjemňující, vyhlazující a protizánětlivé účinky. Funguje jako antioxidant a chrání pleť před poškozením vnějšími vlivy, ztrátou pružnosti a pevnosti. Je vhodný na všechny typy pleti. Má také protisklerotické účinky a je výbornou surovinou pro přípravu krémů a léčivých mastí. Užívá se zevně např. při zánětech či zapaření. K léčivým účelům se používají také samotná semena a okvětní lístky slunečnice, které se používají do čajových směsí pro snížení horečky a pocení. Čaj podporuje také trávení a stimuluje činnost jater. V kosmetice se setkáváme s tzv. slunečnicovým voskem, což je vosk získaný winterizací ze semen slunečnice. Základem winterizace je tzv. vymražování (podchlazení) oleje, při kterém se vosky v něm obsažené sráží na melé krystaly. Je to tvrdý, krystalický, lehce nažloutlý vosk s vysokou teplotou tání (75-78°C). Na kůži vytváří příjemný nemastný pocit. Je vynikajícím gelovacím činidlem a vhodnou veganskou alternativou vosku včelího. 

Produkty, ve kterých Slunečnice roční (Helianthus annuus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: