Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: Jeruzalémský artyčok, Topinambur hlíznatý, Jerusalem artichoke, Jewish potato, Sunroot

Slunečnice topinambur patří do čeledi Astraceae, hvězdicovité, roste do výšky 1 m, kvete v srpnu až září žlutými květy. Pochází ze Severní Ameriky. Hlízy topinamburu, jejichž chuť je podobná artyčokům, byly oblíbené ve Francii jako jídelní příloha a krmivo pro hospodářská zvířata. Z topinambur se vyrábí kvalitní ethanol, sladidla, léky proti zácpě a používá se pro kosmetické účely. Díky vysokému obsahu inulinu je považovaný za velmi dobré probiotikum, pomáhá udržet zdravou střevní flóru. Slunečnice topinambur obsahuje také vysoký podíl železa, vitaminů B1 a B5, fosforu a vápníku. Díky polysacharidu inulinu je výborná jako součást kosmetických přípravků pro ošetření pleti i těla.

Topinambur zlepšuje odolnost pokožky proti škodlivým vlivům, je výborný pro udržení vyvážené hydratace, pružnosti a má změkčující vlastnosti. Poskytuje ochranu pokožce tak, že tvoří na jejím povrchu jemný film, který jí však nebrání v dýchání. Topinambur může být součástí vlasové kosmetiky, funguje jako přírodní kondicionér a dodává vlasům lesk a zdravý vzhled. Zabraňuje přílišnému vysušování a omezuje tvorbu lupů. Při vnitřním užití zlepšuje absorpci minerálů a předchází vzniku osteoporózy, diskutuje se také o preventivním působení proti rakovině. Je povolený v certifikované přírodní kosmetice, nemá negativní vliv na ekologii, je dobře biologicky odbouratelný ze spodních vod. Nevykazuje sklony k alergickým reakcím, může být součástí i dětských produktů.

Produkty, ve kterých Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: