Sodium carrageenan

Carrageenan sodný je sodná sůl karagenanu. Karagenan je skupina lineárně sulfátových polysacharidů, které se získávají extrakcí z červených mořských řas, nejčastěji z puchratky kadeřavé anebo tzv. irského mechu. Jedná se o látku příbuznou agaru ze skupiny fytokoloidů, která ale nemá schopnost tvořit pevný gel. Karagenan se používá v potravinářství, léčitelství a kosmetice jako zahušťovadlo, želírující látka, filmotvorné činidlo, pojivo, stabilizátor emulze a antistatický prostředek. Zlepšuje vzájemnou vazbu použitých látek v produktu a zlepšuje upravitelnost vlasů. Sodium carrageenan najdeme v zubních pastách, holicích krémech, šamponech, peelinzích, ale také výrobcích osobní a tělové péče. I když jsou karagenan a jeho soli v potravinářství řazené mezi střevní alergeny, v kosmetice alergicky působit nemusí, protože se nedostává do krevního oběhu. U velmi citlivých jedinců může při styku s karagenanem dojít k alergickým projevům, jako je např. kopřivka.

Produkty, ve kterých Sodium carrageenan najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: