Sodium Citrate

Citrát sodný má formu drobných bílých krystalek bez zápachu. Jedná se o sůl kyseliny citronové, která se získává přidáním hydroxidu sodného do kyseliny citronové. Nejčastěji má podobu drobných bílých krystalek, ale můžeme se setkat i s jinými formami. Při výrobě kosmetiky se využívá z toho důvodu, že pomáhá snižovat pH emulzí, maskovat jejich výchozí aroma, také působí antioxidačně a je to mírný konzervant. Vzhledem k tomu, že tato látka v běžně používaných koncentracích nepůsobí nepříznivě na lidský organismus, používá s i v kosmetice určené pro děti. Citrát sodný najdeme ve složení šamponů, kondicionérů, čisticí i pečující pleťové kosmetiky apod.

S citrátem sodným se můžete setkat také v potravinářství pod označením E331, kde je považován za naprosto bezpečnou látku. Používá se k úpravě kyselosti nápojů, cukrovinek, zavařenin apod. a také se přidává do perlivých nápojů, aby si zachovaly bublinky. Citrát sodný slouží dále jako emulgátor při výrobě zmrzlin či sýrů a přidává se do tavených sýrů pro jejich snadnou roztíratelnost.

Produkty, ve kterých Sodium Citrate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: