Sodium coco sulfate

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: SCS, kokosulfát sodný

Funkce: surfaktant, emulgátor, čisticí a pěnicí funkce

Sodium coco sulfate je aniontová povrchově aktivní látka, která se vyskytuje zejména v šamponech a sprchových gelech. Využívá se jako emulgátor, tedy látka, která umožňuje smíchání běžně nemísitelných kapalin (voda a olej) tak, aby vznikla emulze, která účinně smyje nečistoty. Pro jeho výrobu se nejčastěji využívají mastné kyseliny z kokosového nebo palmového oleje. SCS je velmi blízký Sodium lauryl sulfátu (SLS). 

V kosmetice je nejčastěji součástí šamponů nebo sprchových či pleťových čisticích gelů. Tvoří bohatou pěnu, která pomáhá odstraňovat z pleti nečistoty a mastnotu. V případě dlouhodobého používání ale může u citlivější pokožky narušit její přirozený ochranný film, takže ji vysuší, podráždí a může způsobit její nadměrné maštění nebo tvorbu drobných šupinek.

Produkty, ve kterých Sodium coco sulfate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: