Sodium Hyaluronate

Sodium hyaluronate je sodnou solí kyseliny hyaluronové, přirozeně se vyskytujícího polysacharidu, nacházejícího se v pojivových, epiteliálních a nervových tkáních. Ve velkém množství se také nachází v očním sklivci, kůži, játrech a slinivce. Stejně tak jako samotná kyselina, tak i její sůl, má vysokou schopnost vázat na sebe vodu, díky čemuž jsou jedny z nejvíce používanými kosmetickými surovinami. Co se týče schopnosti penetrace do pokožky, záleží v obou případech na velikosti jejich molekuly. Hyaluronát s velkou molekulovou hmotností pokožkou prakticky neproniká, zatímco hyaluronát s nižší molekulovou hmotností proniká lépe. Jediný zásadní rozdíl mezi kyselinou a její solí je, že sůl je mnohem stabilnější, také levnější a tudíž častější i v seznamu INCI.

Díky tomu, že Sodium Hyaluronate je schopný přitáhnout velké množství vody, zajišťuje pokožce potřebnou hydrataci a tím napomáhá udržovat její zdravý vzhled,  správné metabolické pochody a minimalizovat vznik vrásek. V kosmetickém průmyslu se látky s touto schopností označují jako humektanty. Využívá se také v dermatologii pro injekční výplně. Neméně důležitou oblastí jeho využití jsou injekční aplikace do kloubů při osteoartróze, k dočasnému vyplnění přední komory oční při operacích, ale také se přidává do očních kapek, roztoků pro kontaktní čočky či do nosních sprejů ke zvlhčení sliznice.

Produkty, ve kterých Sodium Hyaluronate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: