Sodium lauryl sulfate (SLS)

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) je anionická povrchově aktivní látka, která se vyskytuje ve formě viskózní kapaliny lehce nažloutlé barvy. Může být syntetického původu (lauryl alcohol získaný z ropy) nebo přírodního (lauryl alcohol získaný z kokosového/palmového oleje). V kosmetice se používá jako tenzid (rozpouští a odstraňuje nečistoty), emulgátor (umožňuje smíchání dvou jinak nemísitelných látek např. vody s olejem) a přísada, která umožňuje tvorbu pěny (má výborné pěnicí schopnosti). Vzhledem k tomu, že výrobní náklady SLS jsou nízké, je široce rozšířen. Najdeme ho v šamponech, kondicionérech, zubních pastách, mýdlech, barvách na vlasy, čisticích kosmetických přípravcích aj.

SLS je tenzid, který je známý svými iritačními účinky na kůži. Problémy však způsobuje zejména u jedinců s citlivou pokožkou (ekzematická a suchá pokožka) a při dlouhodobém kontaktu s vysokou koncentrací této látky. Produkty určené pro mytí a čištění v domácnosti, které SLS obsahují, mohou způsobovat podráždění v případě, že nejsou správně formulovány. V případě správné kombinace tenzidů v čisticím prostředku nemusí pokožku nutně dráždit. SLS není řazena mezi karcinogenní látky ani látky, které by způsobovaly orgánovou toxicitu. Je biologicky rozložitelná za aerobních i anaerobních podmínek.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: