Sodium malate

Sodium malate neboli jablečnan sodný je sodná sůl, která se získává derivací hydroxidu sodného a kyseliny jablečné. Kyselina jablečná se řadí do dikarboxylových kyselin, její chuť je trpká a přirozeně se vyskytuje v kyselých jídlech, hlavně v ovoci (jablkách, vínu). Jablečnany sodné se používají v potravinářství (např. sladkosti, limonády) a kosmetice. Fungují jako regulátory kyselosti a zvlhčující látky, které chrání výrobky před schnutím.Sodium malate (česky jablečnan sodný) je sodná sůl, která se získává derivací hydroxidu sodného a kyseliny jablečné. Kyselina jablečná se řadí do dikarboxylových kyselin, její chuť je trpká a přirozeně se vyskytuje v kyselých jídlech, hlavně v ovoci (jablkách, vínu). Jablečnany sodné se používají v potravinářství (např. sladkosti, limonády) a kosmetice. Fungují jako regulátory kyselosti a zvlhčující látky, které chrání výrobky před schnutím.

V kosmetice se jablečnan sodný používá jako prostředek s peelingovým účinkem, omlazuje pokožku a působí jako antioxidant. Sodium malate vyrovnává tón pleti, dodává jí jas, hydratuje, pomáhá udržovat ve výrobku zdravou hodnotu pH, změkčuje, vyhlazuje, má emulgační schopnosti a působí jako povrchově aktivní látka. Přidává se do výrobků vlasové péče a osobní hygieny, pro ošetření nehtů, do tělových mlék a krémů, anti-agingové péče, výrobků proti akné. Sodium malate je velmi dobře snášen i citlivou pokožkou, je vhodný při vegany. Nejsou u něho pozorované zvýšené zdravotní rizika, ani není spojován s karcinogenním nebo mutagenním působením. Je povolený v certifikované bio kosmetice.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: