Sodium Myristate

  • Skupina: Deriváty přírodních látek
  • Další názvy: Tetradecanoic acid, Sodium salt, Tetradecanoic acid, sodium salt, tetradekanonát sodný, myristát sodný

Sodium myristate je přírodní derivát, sůl kyseliny myristové, jemný prášek bílé barvy. Kyselina myristová je nasycená kyselina, přirozeně obsažená v kokosovém oleji, palmovém oleji, muškátovém oříšku, spermacetinu, másle, v některých živočišných tucích. Pro použití v přírodní kosmetice se nejčastěji získává z kokosového oleje. Sodium myristate může být syntetického nebo přírodního původu. V kosmetice se používá jako emulgátor, povrchově aktivní látka, má výborné čisticí schopnosti. Zlepšuje vzájemnou návaznost látek v obsahu produktu.

Sodium myristate se přidává do výrobků tělové, pleťové i vlasové péče, často je součástí tuhých mýdel. Má nízká bezpečnostní rizika, nicméně jsou v jeho posuzování určité datové mezery. Je-li vyráběn z čistě syntetických zdrojů, vykazuje kožní a oční podráždění, v procesu výroby může být kontaminovaný jinými látkami a může být problematický z důvodu ekotoxocity. Sodium myristate vyrobený z přírodních surovin není brán jako toxická ani dráždivá látka, není mutagenní ani karcinogenní. Pochází-li ze spermacetinu, je živočišného původu a není vhodný pro vegany. V certifikované bio kosmetice se používá Sodium myristate, který je vyrobený z rostlinných zdrojů.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: