Sodium Propionate

Sodium propionate (sůl kyseliny propionové) je bílá nebo průsvitná krystalická látka bez vůně, rozpustná ve vodě a alkoholu. Kyselina propionová se vyrábí hydrokarboxylací ethylenu pomocí karbonylu niklu. Jinak vzniká v degradačních produktech cukru. Chemicky syntetizovaný propionát sodný se nejčastěji používá jako konzervační činidlo v potravinářském průmyslu. Zabraňuje růstu plísní a některých bakterií, čímž prodlužuje trvanlivost balených výrobků, obzvláště pečiva. Používá se také k zabránění růstu nechtěných druhů plísní v sýrech. Přidává se do krmiv pro zvířata, aby zabránil nadměrnému růstu nežádoucích bakterií v žaludcích hospodářských zvířat. Sodium propionate zabraňuje množení bakterie Listeria obzvláště u balených sýrů a obilovin. Ve farmacii se přidává do léků pro léčbu zánětu děložního hrdla.

V kosmetice se používá Propionan sodný jako konzervant. Zabraňuje růstu bakterií, prodlužuje trvanlivost výrobku a reguluje pH. I když se v potravinářství používají pouze nízké hodnoty Propionanu sodného, není konzumace výrobků s jeho obsahem vhodná pro děti, alergiky a osoby citlivé na potravinové chemikálie. Může způsobovat alergické reakce. Při styku s čistou a vysoce koncentrovanou látkou nastává podráždění pokožky, očí a dýchacího systému.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: