Sodium Stearate

Stearát sodný je solí kyseliny stearové, která je přirozeně se vyskytující mastnou kyselinou. Má podobu bílého až lehce žlutého prášku s jemným aromatem připomínajícím lůj. Může pocházet z živočišných či rostlinných zdrojů, které se mezi sebou velmi často kombinují. Rostlinný stearát sodný se získává z kokosového či palmového oleje. Tato látka nemá v přiměřeném množství žádné nežádoucí účinky na zdraví, avšak ve vysokých koncentracích může způsobit podráždění pokožky a očí.

Sodium stearate se přidává do kosmetických produktů, jako jsou oční linky, oční stíny, řasenka, rtěnka či make-up. Najdete ho ale i v deodorantech a vlasové či pečující kosmetice. Tato látka funguje jako stabilizátor a koemulgátor (zabraňuje oddělování olejových a vodních složek), zlepšuje konzistenci kosmetických přípravků, prodlužuje jejich trvanlivost a podporuje hydratační účinky. Stearát sodný ale najdeme i v potravinách, kde funguje jako zvlhčovadlo a dodává máslovou příchuť.

Produkty, ve kterých Sodium Stearate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: