Sója luštinatá (Glycine Soja)

Glycine soja, česky sója luštinatá, je rostlina původem z východní Asie, kde své využití našla hlavně v tradiční asijské kuchyni. Z více jak jedné třetiny ji (celé boby, sójový olej i prášek) tvoří bílkoviny, dále také obsahuje esenciální aminokyseliny, minerály, vitamin E, izoflavony a fytoestrogeny. Sójový olej se v kosmetice často používá jako základ vlasových, tělových, pleťových i dekorativních přípravků. Na pokožku působí jako kondicionér, zklidňuje ji, zjemňuje, vyhlazuje a pomáhá udržet přirozenou vlhkost. Díky jeho antioxidačním a regeneračním účinkům je vhodný i na zralejší a sušší pleť. Mimo jiné funguje jako odpuzovač komárů. Sójový olej se může chovat komedogenně (stupeň tři komedogennosti), mastnějšímu typu pleti by tedy nemusel být příliš nápomocný- mohl by póry ucpávat. Díky jeho nutričním hodnotám se vyskytuje v přípravcích určených k vnitrožilnímu podání, tělo tak dostává přímou výživu. Vnitřní užívání sójového oleje pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Při alergii na rostliny z čeledi bobovitých (například buráky, sója, hrách, cizrna) mohou produkty obsahující sójové látky způsobovat alergickou reakci.

Produkty, ve kterých Sója luštinatá (Glycine Soja) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: