Sorbic acid

Sorbic acid je kyselina přirozeně se vyskytující v bobulích stromu Jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia - odtud i její pojmenování), ale v kosmetice se používá v syntetické podobě. Používá se také v potravinářství, protože zabraňuje růstu kvasinek a plísní (označení E200). V kosmetice se používá jako konzervant. Kyselina sorbová snadno metabolizuje v lidském těle a je považována za nejméně škodlivou konzervační přísadu, povolenou i v přírodní kosmetice.

Lehce maskuje přirozený zápach neparfemovaných složek, dá se tedy označit i jako vonná složka. Chrání před množením kvasinek, hub a plísní. Zabraňuje tedy růstu mikroorganismů a prodlužuje trvanlivost produktu. Nepatří mezi alergeny a jen u velmi citlivých jedinců bylo zaznamenáno mírné podráždění pokožky.

Produkty, ve kterých Sorbic acid najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: