Sorbitan stearate

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: Sorbitan stearát, Monosorbitanester kyseliny stearové, Sorbitanstearat, E 491, Sorbitanfettaeurestearate, Sorbitanmonostearat, Sorbitan stearat

Sorbitan stearate je jemný emulgátor rostlinného původu. Tato povrchově aktivní látka je složena ze sorbitolu (tzv. alkoholický cukr přírodního původu), který se vykytuje v ovoci (zejména třešních a hruškách) a kyseliny stearové. Emulgátory jsou látky, které umožňují spojení vodní a olejové báze, čímž dochází k vytvoření emulze. Mají za úkol udržet dvě složky pohromadě (voda a olej). V kosmetice mezi emulze patří zejména krémy, tělová mléka, holicí emulze, odličovací či hydrofilní oleje - zkrátka všechno, co obsahuje jak olej, tak také vodu.

Dnes se běžně používají emulgátory syntetické, které činí pokožku tzv. pronikavější (ovšem pronikavější také ke škodlivým látkám v prostředí). Navíc jsou v přírodě jen těžko rozložitelné a není prokázáno jaké účinky vlastně na naše tělo mají. Sorbitan stearate na rozdíl od emulgátorů syntetických není agresivní a je šetrný k pokožce (kterou jemně zvlhčuje) i přírodě. Své uplatnění nachází i v potravinářském průmyslu.

Produkty, ve kterých Sorbitan stearate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: