špaldová mouka
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Spelt flour
Špaldová mouka je mouka vyrobená z obilí špalda (Triticum spelta), které je starověkou odrůdou pšenice. Špalda se pěstovala již před tisíci lety a v posledních letech opět nabývá na popularitě díky svým výživovým vlastnostem a zdravotním benefitům. Obsahuje vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. K výrobě se používají celá zrna včetně obalové části. Na rozdíl od klasické mouky nepatří mezi časté alergeny, pro většinu lidí je dobře stravitelná a nepůsobí trávící potíže. Špaldová mouka se hodí pro pečení sladkého i slaného pečiva, čímž vzniklé pečivo získává jemnou oříškovou příchuť a aroma. Druhy této mouky jsou stejné jako pro klasickou pšeničnou mouku – hladká, polohrubá a hrubá. Špaldová mouka sice obsahuje menší množství lepku, nicméně i přes to není vhodná pro celiaky a osoby trpící intolerancí na lepek.