Špenát setý (Spinacia oleracea)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii, špenát siaty
Špenát setý je jednoletá nebo ozimá, dvoudomá bylina z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae) dorůstající výšky 30-100 cm. Má až 50 cm vysokou, nevětvenou, lysou lodyhu a sytě zelené řapíkaté listy vejčitého tvaru. Lodyžní listy jsou drobnější. Špenát kvete obvykle jednopohlavnými květy od května do srpna. Samčí květy v bílé či zelenkavé barvě vyrůstají v klubíčkách vytvářejících lichoklasy. Samičí květy rostou jednotlivě a chybí u nich okvětí. Plodem je kulovitá až vejčitá nažka s ostnitými výrůstky. Špenát zřejmě pochází ze střední a přední Asie, (dnešního Íránu), odkud se rozšířil přes Arábii do Španělska, poté se objevil ve Středomoří a později v Evropě. Dnes se pěstuje téměř po celém světě kromě tropů. Jde o běžnou zeleninu, z níž se sklízejí listy ještě před květem. Špenát obsahuje vysoké množství bílkovin, saponiny, minerály a stopové prvky, např. draslík, vápník, hořčík, fosfor, jód, měď, zinek, mangan a železo a vitaminy řady B, dále vitaminy C, E, K, fytohormony. Je bohatý na antioxidanty - karotenoidy, zejména betakaroten, lutein a zeaxanthin. Dále jsou přítomny vláknina, cholin, inositol a též kyselina šťavelová. Špenát se využívá v kuchyni, ale vyskytuje se i ve formě doplňků stravy, napíklad jako vločky, prášek aj. Není vhodný pro jedince, kteří mají sklony k tvorbě močových a ledvinových kamenů a pro lidi užívající léky na ředění krve, např. Warfarin.
Špenát má mnohostranné využití v kuchyni. Mladé listy se dají použít do salátů, tepelně se upravuje na páře. Používá se k přípravě polévek, příloh, pomazánek, náplní apod. Špenát setý slouží jako výborná prevence před civilizačními onemocněními, např. při Parkinsonově a Alzheimerově nemoci. Snižuje hladinu cholesterolu a má pozitivní vliv na srdce a cévy, podporuje krvetvorbu a rozvoj svalstva. Pro svůj vysoký obsah betakarotenu (obsahuje až 4× více než brokolice) a obsah kyseliny listové je vhodný i pro těhotné ženy. Příznivě ovlivňuje plod v těhotenství a snižuje tendence ke vzniku vývojových vad. Tato zelenina chrání před volnými radikály, doporučuje se při chudokrevnosti, vysokém krevním tlaku a zácpě. Zlepšuje látkovou výměnu a metabolismus sacharidů, odvodňuje organismus. Špenát napomáhá zklidnění nervového systému, působí antistresově a proti únavě, posiluje imunitu a mozek. Díky obsahu karotenoidů chrání před degenerací žluté skvrny oční sítnice, jež je důvodem slepoty u lidí vyššího věku a před vznikem šedého zákalu. Špenát rovněž zpevňuje kosti a zuby, má vliv na posílení vlasů a nehtů, zlepšuje stav pokožky.