Šrucha zelná (Portulaca oleracea)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: portulák, šrucha obecná, Ma chi Xian
Šrucha zelná je jednoletá rostlina z čeledi šruchovité. Je to poléhavá, plazivá bylina s červenou, bohatě rozvětvenou lodyhou dlouhou až 30 centimetrů vytvářející ostrůvkovité porosty. Má dužnaté tmavě zelené lesklé lžičkovité listy. Květy jsou žluté, nenápadné. Plodem je elipsovitá tobolka. Šrucha zelná se vyskytuje v teplém a mírném podnebném pásmu téměř po celém světě. Daří se jí zejména na suchých slunných stanovištích. U nás ji lze najít na kraji polí, ve vinicích, dokonce i na kraji cest a chodníků. V teplých oblastech světa se pěstuje jako zelenina a koření.
Pro svoji nakyslou a mírně slanou chuť je šrucha zelná používána v kuchyních v Evropě, na Blízkém východě, v Asii i v Mexiku. Jedlé jsou stonky, listy i poupata. Šrucha může být využita jako součást salátu, jako špenát, vhodná je také do polévek a omáček. Tato rostlina je velmi významná vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin důležitých pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, dále obsahuje karotenoidy, vitaminy C, B1 a B3, z minerálních látek draslík, hořčík, mangan, železo či fosfor. Šrucha zelná je využívána také v tradiční čínské medicíně, kde se přidává do různých čajových směsí na podporu fungování imunitního systému a zmírnění projevů stárnutí. Ze šťávy se vyrábějí také tinktury doporučované na snížení horečky, hladiny cholesterolu v krvi, povzbuzení střevní peristaltiky. Zevně se šrucha zelná využívá na podporu hojení a zklidnění pokožky např. při řezných ranách, popáleninách, spálení od slunce či poštípání hmyzem. Konzumace rostliny ve větším množství se kvůli obsahu kyseliny šťavelové nedoporučuje při ledvinových těžkostech a během těhotenství.