Stearan vápníku

Stearan vápenatý je směs vápenatých solí různých mastných kyselin, především ale kyseliny stearové či palmitové. Jedná se vlastně o jejich vápenatou sůl. Má podobu jemného krystalického prášku, který je bílý, případně lehce nažloutlý. Je téměř nerozpustný ve vodě a alkoholu. Stearan vápenatý je látkou neškodnou pro životní prostředí a v nižších koncentracích nepředstavuje ani riziko pro lidské zdraví. V koncentrované podobě ovšem může způsobit podráždění pokožky, očí nebo dýchacího systému, v případě požití pak nevolnost.

Stearan vápenatý se využívá při výrobě kosmetiky, ať už té pečující, či dekorativní (tvářenky, rtěnky, řasenky, očí linky atd.). Dále se přidává do deodorantů, ale i vlasových šamponů, kondicionérů či masek. Má protispékavé účinky, působí jako slabilizátor emulzí (zabraňuje oddělování vody a oleje) a rovněž jako zahušťovadlo, např. v krémech. Zároveň funguje jako barvivo, kosmetice dodává bílou barvu. Stearan vápenatý má však také zvlhčující účinky, takže jakožto přísada do kosmetiky podporuje hydrataci pokožky.

Produkty, ve kterých Stearan vápníku najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: