Stearin
- Skupina: Fajn
- Další názvy: E570
Stearin je směs kyseliny stearové a palmitové, která se nejčastěji používá k výrobě svíček (prodlužuje dobu hoření), mýdel a kosmetických produktů. Získává se buď z živočišných (lůj) či rostlinných (kakaové máslo) zdrojů. Má podobu bílé voskovité látky, která se nerozpouští ve vodě. Využívá se jako jemný emulgátor a zahušťovadlo. Napomáhá vstřebávání účinných látek a posiluje účinek dalších emulgátorů. Dále zlepšuje přilnavost krémů a zvyšuje se doba použitelnosti. Používá se jako součást pleťových krémů, tělových mlék, přípravků/pěn na holení, mýdel. V potravinářství se používá hlavně ke zlepšení textury margarinu a máslového krému, nachází se ve žvýkačkách, sladkostech a pekařských výrobcích. Stearin je považován za bezpečnou látku, která je snadno biologicky odbouratelná.