Stearyl Behenate

Stearyl behenate je ester stearylalkoholu a kyseliny behenové. Je to pevná, bílá, voskovitá látka ve formě kuliček. Používá se jako alternativa včelího vosku a lanolinu. Může mít přírodní (nejčastěji se získává z ryb, řepkového nebo hořčičného oleje) anebo syntetický původ. Obvykle se mísí do směsi spolu s dalšími stearyly (Cetyl Stearate a Stearyl Stearate). Této směsi se říká falešný jojobový vosk. Kromě kosmetiky se používá také v tiskařství. Rozpouští se při teplotě 60-65 °C. Funguje jako emulgátor, zlepšuje vzájemné vazby složek v produktu a tím i jeho strukturu. Působí jako filmotvorná látka a tepelný stabilizátor. Přidává se do rtěnek, výrobků péče o pleť a tělo a do make-upů.

Stearyl behenate může sloužit jako alternativa k parafínu pro výrobu svíček. Nevykazuje zdravotní rizika a má poměrně nízkou toxicitu, proto je i přes svůj chemický původ brán jako látka vhodná pro použití v kosmetice i pro citlivou pokožku. U velmi citlivých jedinců může způsobit mírné podráždění očí. Na základě výzkumů provedených v Evropské unii se nepředpokládají nepříznivé účinky na kůži (nevyvolává vznik dermatitidy a ekzémů). Výrobky s obsahem stearyl behenate by se neměly aplikovat na poraněnou pokožku. Stearyl behenate by neměl být vystavován přímému ohni, je to hořlavina. Složka nemusí být vegan.

Produkty, ve kterých Stearyl Behenate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: