Stearyl citrate

Stearyl citrát je ester (sloučenina) stearylalkoholu a kyseliny citronové. Může být syntetického či přírodního, živočišného nebo rostlinného původu. Jedná se o směs pevných alkoholů. V potravinářství se pro něj používá označení E 484. Funguje zde jako emulgátor syntetického původu, který je v zemích EU zakázán. Stearyl citrát lze připravit např. z velrybích spermií. Rostlinnou alternativou je pak zdroj z kyseliny stearové. Rostlinný původ látky je pak hlavně v přírodní certifikované kosmetice velmi poptávaný, neboť s ním nejsou spojena rizika zdravotní ani etická. V kosmetice se stearyl citrát používá jako prostředek na úpravu pokožky, který má výborné zvlhčující a promašťující účinky. Přidává se především do krémů a také šamponů na vlasy.

Produkty, ve kterých Stearyl citrate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: