Šťovík kyselý (Rumex acetosa)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: kobylí šíp, kyseláč, kyselanda, kyslička
Šťovík kyselý je hojně se vyskytující, středně vysoká vytrvalá rostlina, druh rozsáhlého rodu šťovík. V české přírodě je původním druhem. Mimo dobu kvetení je rostlinou celkem nenápadnou a je považován za plevel. Vyskytuje se téměř na celém evropském kontinentu. Rostlina obsahuje množství kyseliny šťavelové, antrachinony a další organické kyseliny, vitamin A, vitamin C, vitamin B1 a mnohé minerální látky (draslík, vápník, železo). Z kořene lze připravit trvalé žluté a z lodyhy červené barvivo.
V léčitelství se užívá převážně zevně, například formou obkladů nebo jako kloktadlo při aftách. Šťovík čistí střevo a krev, odvodňuje tělo a prospívá pokožce a sliznici. Je ideálním prostředkem pro očistnou jarní kúru. Při rýmě a onemocněních vedlejších dutin rozpouští tuhý hlen a uvolňuje dýchací cesty. Pro osvěžující chuť se listy někdy žvýkají, nebo se z nich připravuje polévka či jsou součástí salátů. V syrovém stavu může způsobit zdravotní potíže, hlavně u nemocných dnou, kojících žen nebo osob náchylných na tvorbu ledvinových kamenů. Tepelnou úpravou toto nebezpečí mizí.