Sucrose Stearate
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Stearát sacharózy
Sucrose stearate je směs cukerné sacharózy a kyseliny stearové. Sacharóza se běžně získává z cukrové třtiny a cukrové řepy a je surovinou používanou k výrobě běžného bílého cukru. Kyselina stearová je mastná kyselina, která se nachází v tucích mnoha zvířat, stejně jako v bambuckém či kakaovém másle. Má podobu bílého prášku bez zápachu. Stearát sacharózy se používá zejména v kosmetice jako činidlo pro úpravu pokožky, změkčovadlo, stabilizátor a emulgátor (spojuje vzájemně nemísitelné fáze jako jsou například voda a olej). Jedná se o jeden z mála emulgátorů, které mají rovněž zvlhčující účinek. Zjemňuje, vyhlazuje a hydratuje pokožku. Při aplikaci na pokožku vyplní stearát sacharózy malé prostory mezi buňkami a zlepší texturu pokožky. To je zvláště výhodné pro suchou pokožku, kde jsou prostory obvykle větší než u jiných typů pokožky. Změkčující vlastnosti stearátu sacharózy činí tuto složku oblíbenou pro použití v hydratačních krémech, krémech na ruce a nohy a tělových mlécích. Může se přidávat do produktů na vodní i olejové bázi. stearát sacharózy má podle výzkumu schopnost zvyšovat účinnost a aktivitu antioxidačních složek produktu. Neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že by stearát sacharózy měl nějaké toxické nebo rakovinotvorné vlastnosti. Zároveň nemá dráždivé či senzibilující účinky, proto je vhodný pro všechny typy pokožky, včetně dětské.