Světlice barvířská (Safflower)

Světlice je jednoletá bylina, která roste v teplých oblastech na suchých půdách, má tenký kořen a její lodyha dorůstá výška přibližně jednoho metru. Kvete od července do září a na přelomu srpna a září dozrává. V současnosti se pěstuje hlavně v Mexiku, USA či Kazachstánu a Etiopii. Světlice neboli bodlák používali již staří Egypťané a Řekové. Používá se jako koření a také se z ní vyrábí olej, a sice lisováním za studena. Ten obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin (zejména kyseliny linolové) a také vitaminu E.

Saflorový olej má jemně oříškovou chuť. Je vhodný jak na lžičku, tak jako přísada do salátů, zálivek i na vaření a další tepelné úpravy. Osvědčil se jako prostředek pro snižování cholesterolu v krvi a také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Působí potopudně a přispívá k čištění krve. Je vhodný při horečce a zimnici a také usnadňuje vykašlávání. Světlice působí příznivě na stav ledvin a střev. Může se užívat při zácpě, bolestech břicha apod. Ženy jejích účinků využijí při různých poruchách menstruačního cyklu nebo onemocnění vaječníků. Světlicový olej lze aplikovat také na pokožku. Podporuje hojení ran, používá se na hemeroidy a křečové žíly.

Produkty, ve kterých Světlice barvířská (Safflower) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: