Tamanu (Calophyllum Inophyllum)

Calophyllum Inophyllum je strom původem z východojižní Asie. V tradičním léčitelství se využívají všechny části tohoto stromu (kůra, listy, plody, jádra), nám je známý jeho tamanu olej, za studena lisovaný ze sluncem sušených jader (tyto jádra obsahují přes 70 % oleje). Tamanu olej je do 20 °C tuhý, v tekuté podobě má hustou konzistenci tmavě zelené barvy s velmi specifickou vůní, která se ovšem rychle vypaří. Olej se rychle vstřebává, nezanechává mastný film, je vhodný k lokálnímu ošetření a nedoporučuje se užívat vnitřně.

Tamanu olej se proslavil jeho širokospektrálními účinky- je protizánětlivý, antibakteriální, antimikrobiální, antiparazitický, analgetický, regeneračný a zklidňující. Díky těmto vlastnostem je vhodný na kožní problémy: plísně, ekzém, lupénku, akné, pásové opary, různé dermatitidy, bodnutí hmyzem, drobnější ranky, nezanícené popáleniny (tradičně se využíval jako ochrana před spálením sluncem, případně jako úleva od bolesti při spálení). Pomáhá hojit poškozené kožní tkáně, proto pomůže zmírnit viditelnost i již vzniklých jizev. Je také vhodný při léčbě hemoroidů. V lidovém léčitelstí se využíval i při revmatismu, bolestech v kříži, natažení nebo přetržení svalstva, zánětu sedacího nervu nebo úrazech (například vyvrknutí kotníku). Pokožku prokrvuje, zjemňuje a zklidňuje, vlasům dodává lesk.

Produkty, ve kterých Tamanu (Calophyllum Inophyllum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: