Tamarind indický (Tamarindus indica)

Tamarind indický je strom vysoký až 20 m z čeledi motýlokvětých. Luskovité plody tamarindy jsou cca centimetr dlouhé a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost (až 35 %). Plody neobsahují žádný tuk, pouze bíkoviny, sacharidy, vlákninu, vitaminy a minerály. Dřeň tamarindu je třeba spotřebovat co nejrychleji. Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček a také osvěžujících nápojů (vzhledem k obsahu kyselin působí lehce projímavě). Tamarindy se také zpracovávají na čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů.

Tamarind indický se používá v ájurvédě například na léčbu otoků, bronchiální poruchy nebo ke snížení horečky. Je antiseptický, tedy má pozitivní vliv na záněty a kožní vředy. V kosmetice se používá například do pleťových vod, na léčení akné a vyrážky, má stahující účinky. V léčitelství pomáhá s léčbou srdečních chorob a vysokého krevního cukru, snižuje záněty kloubů, působí proti střevním parazitům a pomáhá s močovými záněty.

Produkty, ve kterých Tamarind indický (Tamarindus indica) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: