tapiokový škrob
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Tapioca starch, Maniokový škrob
Tapiokový škrob je polymerní sloučenina (složená především z amylózy a amylopektinu) získávaná z kořene manioku. Jedná se o bílý prášek, který se využívá jako bezlepková náhrada mouky a zároveň může zlepšovat konzistenci pokrmů. Této vlastnosti se užívá i v kosmetickém průmyslu, kde upravuje konečnou podobu a konzistenci finálního produktu. Stabilizuje emulze, vytváří gelové struktury a napomáhá prostupu účinných látek v produktu do pokožky. Po aplikaci zanechává jemný pocit. Přidává se zejména do krémů, ať na ruce nebo tělo, ale i na obličej. Dále má schopnost absorbovat přebytečný maz a pot, a proto se využívá i jako složka deodorantů a suchých šampónů. Rovněž snižuje i mastnotu kosmetických formulací a zlepšuje jejich aplikační vlastnosti. Obecně se jedná o bezpečnou kosmetickou složku, která neškodí lidskému zdraví.