Tartrazin (CI 19140)

Tartrazin je syntetická organická sloučenina patřící do skupiny tzv. azobarviv, která se vyrábí z karcinogenního benzenu. Benzen je nebezpečný pro zdraví i životní prostředí. Získává se destilací z uhelného dehtu. Tartrazin je citrónově žluté barvivo poskytující odstíny žluté, oranžové až zelené. Používá se od roku 1916 v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. V potravinách ho nalezneme pod označením E102. CI 19140 obsahuje široká škála kosmetických přípravků, především dekorativní kosmetika a vlasová kosmetika.

Tartrazin může u dětí způsobovat hyperaktivitu, u citlivých osob reakce obdobné alergiím. Dále může zhoršit astma. Proto je v rámci EU povolen jen pro vybrané kategorie potravin a v omezeném množství. Pro použití v kosmetice je obecně schválena certifikovaná forma tartrazinu FD & C Žlutá č. 5. Příroda nabízí skvělou alternativu tartrazinu, a to beta-karoten. I přesto tuto informace se tatrazin používá, neboť jeho náklady na výrobu jsou levnější než výroba beta-karotenu.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: