Tuberóza (Polianthes tuberosa)

Tuberóza je vytrvalá bylina s nápadnými a velmi intenzivně vonícími květy. Patří do čeledi chřestovitých. Z její podzemní hlízy vyrůstají dlouhé úzké listy a vzpřímená lodyha vysoká 0,5-1 m, která je ukončená dlouhým klasovitým květenstvím složeným z mnoha květů. Květy jsou voskově bílé, mají šesticípé okvětí, v dolní části srostlé do trubky. Tvarem připomínají květy hyacintu a otevírají se v noci, proto se tuberóze někdy říká také noční hyacint. Plod je tobolka. Tuberóza pochází z Mexika, odkud byla dovezena do dalších částí světa, kde si její květy rychle získaly oblibu.

Tuberóza vyniká především svou silnou vůní, která bývá opisována jako sladká, smyslná, omamná či opojná. Esenciální olej z tuberózy je proto ceněnou součástí luxusních parfémů a toaletních vod, ale i různých přírodních kosmetických produktů, např. krémů nebo masážních olejů, do kterých se přidává především kvůli svojí vůni, ale také kvůli příznivým účinkům na pleť. V aromaterapii se jí připisují relaxační účinky na nervovou soustavu i svaly, schopnost zmírňovat stres a úzkost, působení proti křečím i kašli a také má afrodiziakální účinek. Tuberóza je v mnoha oblastech s teplým podnebím pěstována jako okrasná rostlina, v některých zemích (Indie aj.) se její dekorativní květy využívají při různých náboženských či společenských obřadech.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: