Tuk

Tuk je organická látka, která se řadí mezi estery vyšších mastných kyselin a alkoholu glycerolu, které mohou být získány buď z rostlinných anebo živočišných zdrojů. Tuky se dělí do několika kategorií podle své chemické struktury a vlastností – nasycené tuky, které se nacházejí hlavně v živočišných produktech, jako je maso, mléčné výrobky a některé rostlinné oleje. Dále se dělí na nenasycené tuky, které můžeme nalézt v rostlinných olejích, oříškách a dalších. Tuky jsou nezbytnou součástí stravy a mají široké využití v potravinářství i v kosmetice. 

Jedná se o velmi důležitý nutrient, který tělu dodává energii, potřebné esenciální mastné kyseliny a napomáhá ke vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). V kuchyni se používají jako základní složka při pečení a vaření, kde dodávají pokrmům chuť, texturu a sytost. Zároveň napomáhají ke zlepšení konzistence pokrmů. Nadměrná konzumace tuků, zejména nasycených a trans-tuků, může vést k obezitě, srdečním chorobám a dalším zdravotním problémům. Doporučuje se vyvážený příjem tuků s důrazem na zdravé nenasycené tuky.

Tuky mohou být využívány v kosmetickém průmyslu pro své hydratační a vyživující vlastnosti. Vzhledem k jejich hydrofobním vlastnostem velmi účinně zadržují vodu uvnitř pokožky. Pro použití v kosmetických produktech se častěji využívají tuky získané z rostlinných zdrojů. Problémem tuků, které jsou obsaženy v kosmetických formulacích (jako jsou krémy, tělové oleje apod.) může být jejich komedogenita, tedy možnost ucpávání pórů.

Produkty, ve kterých Tuk najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: