Tužebník jilmový (Spiraea ulmaria)

Tužebník jilmový je vlhkomilná bylina z čeledi růžovitých (Rosaceae). Roste v Evropě, Asii a v Severní Americe. U nás je hojně rozšířen od nížin až po nižší horské polohy. Vyskytuje se na vlhkých místech v okolí potoků a řek, v lužních lesích a na podmáčených lukách. Tužebník jilmový je vysoká bylina, která dorůstá do výšky 50 cm až 2 m. Plodem je šroubovitě stočená nažka. K léčebným účelům se sbírá květ. Užívá se nejčastěji ve formě čaje nebo tinktury. Obsahuje přírodní salicyláty, ze kterých se v těle vytváří kyselina salicylová, známá pod názvem aspirin. Tužebník má tedy účinky jako tento lék, ale jeho výhodou je, že oproti chemicky vyráběnému léku nedráždí žaludeční sliznici, naopak ji hojí. Dále obsahuje flavonoidy, fenolické glykosidy, třísloviny a další léčivé látky. Tužebník by neměli užívat astmatici a lidé alergičtí na salicyláty.

Má močopudné, potopudné a protizánětlivé účinky. Odvádí škodliviny z těla, tlumí bolest a snižuje horečku. Pomáhá při poruchách trávení, překyselení žaludku a pálení žáhy, dále při zánětech ledvin, močového měchýře a močových cest. Působí také jako antirevmatikum - obklady z tužebníku se přikládají na klouby postižené revmatickými a artritickými bolestmi. Zevně s používá k výplychu očí při zánětu spojivek. V kosmetice se přidává do přípravků na mastnou a aknózní pleť a do vlasové kosmetiky. Pomáhá zmírňovat nadměrné maštění pokožky. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky, a díky tomu působí preventivě proti tvorbě lupů a zabraňuje nepříjemnému svědění či pnutí pokožky. Z pupenů se extrahují vonné látky, které se používají při výrobě parfémů.

Produkty, ve kterých Tužebník jilmový (Spiraea ulmaria) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: