Tymián obecný (Thymus vulgaris)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: mateřídouška dymián, douška vlašská, dymián, dymiánek, démuť, mateřídouška římská, thým vonný, tymiánek, thyme

Tymián obecný je malý, hustě větvený stálezelený keř z čeledi hluchavkovitých s drobnými voňavými šedozelenými listy a bílými nebo světle fialovými květy. Pochází ze Středomoří, kde roste planě. Jeho domovem je jižní Francie, jižní a jihovýchodní Španělsko či jižní Itálie. Existuje nepřeberné množství druhů tymiánu, pěstuje se v mnoha varietách. Tymián kvete od června do října. Za terapeutickými účely se sbírá kvetoucí nať. Tymián obecný obsahuje silice s monoterpeny thymolem, cineolem, borneolem aj., dále flavonoidy, flavonové glykosidy, organické kyseliny (např. kávovou), pryskyřice, třísloviny, saponiny, minerály, např. vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek či křemík a vitamin A. Z tymiánu se připravuje éterický olej, tinktura, sirup a ve formě sušené byliny se používá k přípravě čaje a odvaru. Vzhledem k přítomnosti thymolu by se nemělo překračovat doporučené dávkování, aby nedošlo k poruchám ledvin a tymián by se neměl užívat dlouhodobě. Rovněž není vhodný pro těhotné ženy a kojící ženy a při poruchách funkce štítné žlázy.

Tymián obecný má dezinfekční účinky, ulevuje při nadýmání, průjmu, zlepšuje trávení a působí proti parazitům. Je vhodný v případě chronických zánětů žaludku, zmírňuje kašel, užívá se při bronchitidě či astmatu. Podporuje krevní oběh, napomáhá regeneraci střevní mikroflóry, proto ho lze využít během braní antibiotik či při kvasinkových onemocněních. Tymián má močopudné účinky, zabírá při infekcích močových cest, dně a revmatismu. Posiluje při vyčerpání, úzkosti a depresi, pomáhá při nespavosti. Tymián se zevně používá ve formě oleje - k mazání při artritidě, proti bolestem svalů a jako dezinfekční prostředek. Nálev či tinktura slouží jako ústní voda, lze je využít jako kloktadla při aftech. Éterický olej z tymiánu lze použít k potírání hrudníku a k masážím, příp. na rány, plíseň mezi prsty u nohou, při svrabu, vších a při štípnutí hmyzem. Silice z tymiánu jsou využívány při výrobě zubních past, ústních vod a parfémů.

Produkty, ve kterých Tymián obecný (Thymus vulgaris) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: