Vilín virginský (Hamamelis virginiana)

Vilín virginský (Hamamelis virginiana) je okrasný, opadavý keř z čeledi vilínovitých (Hamamelidaceae). Pochází z východní Asie a Severní Ameriky, v současnosti se pěstuje po celém světě. Indiáni jej považovali za kouzelný keř pro jeho kvetení v zimním období, často při sněhu, kdy celá příroda spí. Je známo šest druhů vilínů, z nichž pouze vilín virginský žlutě kvete již na podzim. Vilín byl uznán v západní terapii a je součástí oficiálních lékopisů. Prokazatelné silné léčivé účinky má ale pouze vilín virginský. Ve farmacii a v kosmetice se používá sušená kůra, sušené listy a vilínová voda, což je destilát získaný vodní parou ze sušených listů.

Vilín virginský má díky obsahu taninů, těkavých olejů, organických kyselin a flavonoidů protizánětlivé, antioxidační, antiseptické a stahující vlastnosti. Vilín se využívá zejména zevně k ošetření lokálního zánětu, povrchových zranění, opařené a popraskané kůže, omrzlin a slunečních popálenin. Má stahující a protizánětlivý účinek na žíly, zvyšuje odolnost kapilár a reguluje jejich prostupnost. Používá se při léčbě hemoroidů a křečových žil. Příznivě působí na ekzémy, akné a lupénku. Nálev z vilínu pomáhá proti průjmům a zánětech v dutině ústní. Nejsou známy žádné vedlejší nebo nežádoucí účinky.

Produkty, ve kterých Vilín virginský (Hamamelis virginiana) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: