Vinná réva (Vitis vinifera)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Réva evropská, Réva ušlechtilá
Vinná réva je popínavá dřevnatá liána z čeledi révovitých (Vitaceae). Jsou známy tisíce odrůd vinné révy, které v dřívějších dobách vznikaly samovolným křížením, v současnosti převládá šlechtění. Divoké odrůdy révy dorůstají ve volné přírodě až 30 metrů, šlechtěná réva pěstovaná na vinicích dorůstá do výšky maximálně 4 metrů. Plody révy (bobule - hroznové víno) patří mezi velice chutné ovoce, které se používá k přímé konzumaci nebo se suší či kanduje a slouží jako surovina pro výrobu vína. Hroznové víno obsahuje vitamin C, vitaminy B (kromě B12), mangan, hořčík a draslík. Slupky hroznů jsou bohaté na vlákninu, která zbavuje tělo jedovatých látek, odstraňuje zácpu a váže na sebe tukové látky. Semena vinné révy jsou ceněna zejména pro své antioxidační schopnosti (chrání buňky před poškozením).
Hroznové víno odvádí z těla toxiny, podporuje snížení nadváhy, čistí ledviny, močový měchýř a močové cesty. Výtažek z hroznových jader chrání krevní cévy a léčí jejich poruchy, působí jako prevence rakoviny, chrání zrak a léčí oční choroby. Ze semínek vinné révy se lisuje hroznový olej (Vitis Vinifera Oil), který se v kosmetických přípravcích používá pro své zvláčňující vlastnosti. Je vhodný zejména pro normální až mastnou pleť. Má lehkou konzistenci, rychle se vstřebává a zanechává pleť hedvábně jemnou. Hroznové víno díky vyššímu obsahu cukru (fruktózy) není vhodné ve větší míře pro diabetiky.