Vitamin E (Tocopherol)

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: Tokoferol, Tocopheryl acetate

Funkce: antioxidant

Vitamin E (tocopherol) je vitamin rozpustný v tucích, který funguje jako antioxidant*. Vyskytuje se přirozeně, lze jej izolovat z rostlinných olejů, živočišných tuků, masa, vajec, ořechů či mléčných výrobků. Nejčastějším zdrojem je slunečnicový a sójový olej. Obvykle se tokoferol v přírodních zdrojích vyskytuje jako směs různých forem: alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferol. Alfa forma má stejnou biologickou aktivitu jako vitamin E. Tokoferoly lze získat tedy jak z přírodních zdrojů, tak také synteticky.

*Antioxidanty jsou látky, které v kosmetickém přípravku brání oxidaci tukových látek (olejů, másel,...), čímž předchází žluknutí a prodlužují tak trvanlivost produktu. Antioxidanty také chrání buňky pokožky před oxidačním poškozením a zpomalují tak proces stárnutí.

Tokoferol je viskózní olejovitá látka, která může mít různou barvu od žluté až po hnědočervenou. Spíše než samotný tokoferol se v kosmetických přípravcích a výrobcích osobní hygieny používají estery tokoferolu. Mezi tyto estery patří např. tokoferyl acetát (eseter kyseliny octové a alfa tokoferolu), tokoferyl linoleát nebo tokoferyl sukcinát.

V kosmetice se tokoferol a estery tokoferolu používají v dekorativní kosmetice, výrobcích pro péči o pleť, v mýdlech a detergentech i vlasových přípravcích.

Produkty, ve kterých Vitamin E (Tocopherol) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: