Wine
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Víno
Víno je alkoholický nápoj vyrobený z fermentované šťávy z hroznů. Cukry v hroznové šťávě se během kvašení přeměňují na alkohol. Většina vín pochází z jednoho druhu vinné révy, která pochází z Kavkazu s názvem Vitis vinifera. Výroba vína je známá už z dob před naším letopočtem. Tisíce odrůd vinné révy, které byly vyvinuty, s 5 000 hlášenými pouze pro V. vinifera, se navzájem liší ve vlastnostech, jako je barva, velikost a tvar bobule; složení šťávy (včetně příchutě), doba zrání a odolnost vůči chorobám. Pěstují se za velmi rozdílných klimatických podmínek a při výrobě vín z nich se používá mnoho různých procesů. Všechny tyto možné variace přispívají k obrovské rozmanitosti dostupných vín.
Mimo neblahých účinků, které může mít alkohol na lidský organismus, je však víno, především červené, plné antioxidantů, které mohou prospívat srdci a krevními oběhu. Může působit jako prevence k mrtvici, avšak pokud je konzumováno v přiměřené míře. Používá se také pro zlepšení paměti a myšlení, cukrovky, úzkosti, rakoviny a mnoha dalších účelů, ale neexistují žádné dobré vědecké důkazy, které by podporovaly většinu těchto použití.
V kosmetickém průmyslu může být víno využíváno rovněž jako antioxidant, tudíž chrání pokožku před volnými radikály a předchází tak předčasnému stárnutí pokožky. Dále mírně zvyšuje syntézu kolagenu, čímž redukuje jemné vrásky. Víno může také projasnit pokožku a napomoci s léčbou akné. Použití vína v kosmetických produktech je považováno za bezpečné.