Xanthophylls
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Xantofyly, epsilon-Carotene-3, 3'-diol
Xanthophylly jsou organické sloučeniny a jsou třídou karotenoidních pigmentů, které mají žlutou barvu. Mezi xantofyly se řadí dva strukturní izomery – lutein a zeaxanthin, dále kapsorubin nebo kapsantin. Jsou zodpovědné za žluté, oranžové a červené odstíny květin, ovoce, zeleniny, vaječných žloutků a masa mnoha živočišných druhů (kreveta, kuře, losos). V rostlinách se dále podílejí na fotosyntéze společně s chlorofylem a jsou zodpovědné za podzimní zbarvení listů, kdy hladina chlorofylu klesá vlivem chladného počasí. Zvířata nemohou xantofyly produkovat, proto jsou živočichy přijímány v potravě.
Mají významné antioxidační vlastnosti, ať se užívají orálně jako doplňky stravy nebo lokálně na kůži. Mají schopnost chránit před negativními účinky nadměrného slunečního záření a zamezují předčasnému stárnutí pokožky. Některé xanthophyly chrání lidský zrak před modrým světlem (lutein, zeaxanthin) a jiné mohou zpomalovat oxidační procesy a napomáhat tvorbě kolagenu (astaxanthin). Xantophyly jsou bezpečné pro použití v kosmetických produktech, protože některé mají i antialergické účinky.