Xylanase

  • Skupina: Fajn
  • Další názvy: Xylanáza, Trichoderma longibrachiatum

Xylanasa je enzym, který má pozitivní vliv na trávení. Řadí se do třídy enzymů, které katalyzují degradaci polysacharidu xylanu na xylózu, čímž rozkládají hemicelulózu (hlavní složku rostlinné buněčné stěny). Produkce xylanasy byla popsána u širokého spektra mikroorganismů (bakterie, aktinomycety, kvasinky a zejména vláknité houby – Trichoderma longibrachiatum). Savci tento enzym produkovat neumí.

Xylanasy jsou užitečné, protože umožňují extrahovat živiny z rostlinné hmoty s vysokým obsahem vlákniny. Komerční využití xylanasy zahrnuje bělení dřevní buničiny před procesem výroby papíru, využití v potravinářském průmyslu a další. Xylanasa brání trávicím problémům, tím, že snižuje nadměrnou tvorbu plynu, dále ničí biofilmy různých mikroorganismů, které mohou způsobovat infekce. Nedostatek tohoto enzymu způsobuje například nadměrnou plynatost, pálení žáhy, průjem, zácpu, akné apod. Díky tomuto lze nalézt tento enzym v doplňcích stravy.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: