Yacon

Yacon je vytrvalá bylina původem z Jižní Ameriky, kde roste ve vlhkých lesích And ve vyšších nadmořských výškách od jednoho do tří tisíc metrů. Uměle se pěstuje také v Evropě, a dokonce i v České republice, ale v našich podmínkách je pouze jednoletkou. V domácích podmínkách dorůstá asi dvou a půl metru. Její lodyha porostlá množstvím listů je hustě větvená, dutá a má buď tmavě zelenou, nebo tmavě fialovou barvu. Na hlavním stonku vyrůstají koncem vegetačního období menší oboupohlavní květy žlutooranžové barvy. Z yaconu se sklízejí hlízy podobné topinambuře, které mají jemnou slupku. Jejich dužina bílé až krémové barvy je šťavnatá a nasládlá s lehce pryskyřičnatými tóny. V jihoamerické kuchyni se konzumuje syrová (v salátech apod.), ale také se tepelně zpracovává podobně jako brambory (vařením, dušením nebo smažením).

K léčebným účelům se z yaconu používá hlavně hlíza. Ta je bohatým zdrojem kyseliny askorbové, riboflavinu, niacinu či beta karotenu, ale také vápníku, fosforu nebo železa. Nabízí antibakteriální účinky, působí proti plísním a kvasinkám a pomáhá neutralizovat volné radikály. Dále je prostředkem pro snižování zvýšeného krevního tlaku a při diabetu napomáhá vyrovnávat hladinu krevního cukru. Využívá se při zánětech ledvin či žlučníku a má příznivé účinky na krevní oběh nebo na stav a činnost jater - mimo jiné snižuje cholesterol. Yacon také díky prebiotickému efektu působí příznivě na střevní mikroflóru, čímž podporují trávení a také správné fungování imunitního systému. Z yaconu lze použít také listy, a to především k aplikaci na pokožku, protože vykazují hojivé účinky.

Produkty, ve kterých Yacon najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: