Ylang-Ylang (Cananga odorata)

Kananga vonná je tropický strom z čeledi láhevníkovitých (Annonaceae), dorůstající do výšky až 20 m. Nejvíce se vyskytuje na Sumatře, Jávě a Filipínách. Kananga vonná má žluté, růžové až světle fialové květenství. V kosmetice se čerpá zejmená ze dvou druhů stromu Cananga odorata var. genuina a Cananga odorata var. macrophylla. Z květů Cananga odorata var. genuina vzniká parovodní destilací éterický olej ylang-ylang, z Cananga odorata var. macropfylla éterický olej kananga. Existuje také éterický olej absolue ylang-ylang, ten se získává za pomoci rozpouštědla (např. lihu) a je kvalitnější (také dražší) než éterický olej získaný parovodní destilací. Hlavními složkami esenciálního oleje ylang-ylang jsou benzylacetát, benzylbenzoát, linalool, karyofylen, geranylacetát, methyl benzoát a složky známé jako seskviterpeny. Éterický olej ylang-ylang i kananga mohou v nezředěné podobě na pokožce vyvolat alergickou reakci, nesmí se užívat vnitřně a neměli by jej používat nízkotlaké osoby. Při velkém množství mohou vyvolat zvracení a bolesti hlavy.

Vůně ylang-ylangu je těžká, intenzivní, sladká a květinová, v Indonesii pokládají novomanželům květy ylang-yalngu na postel pro jejich silně aromatické a hlavně afrodiziakální účinky. Inhalace ylang-ylangu působí na centrální nervový systém, pomáhá při nespavosti, depresích a stresu, má harmonizační účinky na silné emoční výkyvy a srdce. Snižuje vysoký krevní tlak. V kosmetice se používá pro péči o mastnou, problematickou a podrážděnou pokožku. Snižuje tvorbu kožního mazu, pomáhá hojit akné a předcházet mu. Je dezinfekční a zabraňuje rozvoji infekce. Zmírňuje zarudnutí a podráždění pleti. Má omlazující účinky na pokožku. Podporuje zdravý růst vlasů. Stimuluje hormonální systém, pomáhá při frigiditě a impotenci. Působí jako tonikum trávicího systému, obzvlášť žaludku. Bojuje proti vnitřním infekcím.

Produkty, ve kterých Ylang-Ylang (Cananga odorata) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: