Žampion mandlový (Agarius subrufescens)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: žampion brazilský, Agarius brasiliensis, Agarius blazei Murill, cogumelo de sol, almond portobello
Žampion mandlový je houba z čeledi pečárkovitých. Vzhledem je podobný jiným pečárkám - má polokulovitý bílý až nahnědlý mírně šupinatý klobouk. Ten má zespoda bílé, později růžové lupeny zakryté blanitým závojem, který se postupně trhá a na třeni z něj zůstává prstenec. Žampion mandlový je chutná jedlá houba. Od jiných druhů se liší sladkou mandlovou chutí a vůní, podle které vznikl jeho druhový název. V přírodě roste jen na omezeném území v Brazílii. Uměle je však žampion mandlový pěstován v různých zemích, kromě Brazílie např. v USA a Japonsku.
Žampionu mandlovému jsou připisovány různé pozitivní účinky na zdraví. Obsahuje řadu látek, z nichž nejdůležitější jsou beta-glukany, dále minerály, fosfolipidy, chinin. Obsažené látky jsou předmětem různých studií, jejich působení není zatím plně prozkoumáno. Předpokládá se, že mají pozitivní vliv na fungování imunitního systému a můžou tak preventivně působit proti různým civilizačním onemocněním. Předmětem výzkumů je mimo jiné i účinek látek izolovaných z této houby proti nádorovým onemocněním V dnešní době existuje řada potravinových doplňků z této houby, například sušené plodnice, tablety, extrakty apod., které jsou doporučovány především pro posílení imunity organismu, snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu.