Zerav západní (Thuja occidentalis)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: American Arbor-Vitae, Arborvitae, Eastern Arborvitae, Siberian Arborvitae, Northern White Cedar

Thuja occidentalis je mrazuvzdrovný, stálezelený strom, patřící do čeledi cypřišovitých, který roste do výšky až 15 m. Obvykle má jeden kmen a kuželovitou korunu, někdy se ale může rozvrstvit. Kvete pozdě na jaře. Nejčastěji se vyskytuje v Gruzii, Jižní Americe, Kanadě, západní Minnesotě a Illinois. Éterický olej se získává parovodní destilací jehličí. Používá se hlavně v alernativní medicíně. V aromaterapii jsou thuje obecně používány velmi zřídka, protože obsahují látku thujon, jež má při dlouhodobém užívání nepříznivý vliv na centrální nervový systém.

Vysoké dávky éterického oleje thuje vyvolávají nevolnosti, zvracení a závratě, křečové stavy a mohou přivodit až exitus. Esenciální olej thuje nesmí být používán vnitřně, astmatiky a epileptiky, těhotnými ženami, kojícími ženami a dětmi do dvanácti let. U jeho používání se jako u jednoho z mála éterických olejů doporučuje odborný dohled aromaterapeuta. V kosmetickém průmyslu se mohou používat výtažky z kůry thuje, různé extrakty nebo přímo éterický olej v omezeném množství. Má stahující a prokrvující účinky, hojí kožní poranění a brání rozvoji infekce. Působí také jako repelent proti hmyzu.

Produkty, ve kterých Zerav západní (Thuja occidentalis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: