Zinc Oxide

Oxid zinečnatý je mikropigment minerálního původu. Tento bíle zbarvený prášek je považován za nejstarší známou rudu zinku. V přírodě se nachází ve formě červené rudy zinkové nebo nerostu zinkitu (kalamínu), může se také vyrábět synteticky. Ve vodě je oxid zinečnatý nerozpustný, rozkládá se při teplotě 1975 °C na kyslík a plynný zinek. V malířství se pigment používá pro výrobu barviva známého jako zinková běloba. Připravují se z něj gumárenské směsi pro průmyslové využití. Nachází uplatnění i ve sklářském a keramickém průmyslu při výrobě skel a glazur nebo v tabákovém průmyslu, kde bývá součástí cigaretových filtrů.

V kosmetických produktech (najdeme ho v přípravcích na opalování, v podkladových krémech, korektorech, očních linkách, rtěnkách, pleťových maskách aj.) se používá jako přísada, která absorbuje, odráží nebo rozptyluje UV záření, a tím pokožku chrání. Má mírné adstringentní a antiseptické vlastnosti a je odolný proti bakteriím a plísním, podporuje hojení ran a používá se při prevenci nebo léčbě opruzenin. Na kůži vytváří ochrannou bariéru, která je odolná proti vlhkosti, na rozdíl od syntetické ochrany proti slunci se však nevsakuje do pokožky a jeho účinky jsou na pokožku mnohem jemnější. Jeho nevýhodou je, že po aplikaci vytváří na pokožce bílou vrstvu, proto se mnohdy používá ve formě nanočástic - v této formě však může být zdraví nebezpečný. Všeobecně je považován za bezpečnou, nedráždivou látku vhodnou i pro kojence, ale u citlivých jedinců může vyvolat alergické reakce na kůži.

Produkty, ve kterých Zinc Oxide najdete: