Zinc PCA

Zinc PCA je syntetická látka, přesněji se jedná o zinečnatou sůl kyseliny pyrrolidonkarboxylové (PCA). Přirozeně se však vyskytuje i v pokožce, kde má za úkol udržovat její přirozenou míru vlhkosti. Je rozpustná ve vodě či alkoholu, v tucích je naopak nerozpustná. V běžných koncentracích není škodlivý, avšak ve větším množství ve formě aerosolu může podráždit dýchací ústrojí.

Zinc PCA má například adstringentní a antibakteriální účinky a pomáhá regulovat produkci mazu, a z tohoto důvodu se přidává do kosmetických produktů určených pro mastnou nebo problematickou pleť. Kromě toho zlepšuje celkový stav pokožky trpící suchými šupinkami nebo seboroickou dermatitidou, podporuje její hydrataci a pružnost. Zinc PCA se přidává do deodorantů či antiperspirantů, protože pomáhá eliminovat rozklad bakterií způsobující nepříjemný zápach portu, a jako ve složení přípravků na opalování chrání pokožku před předčasnými známkami stárnutí, zejména před tvorbou vrásek.

Produkty, ve kterých Zinc PCA najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: