Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis)

Zlatobýl kanadský je vytrvalá, 50 až 250 cm vysoká bylina. Původem zlatobýl kanadský pochází ze Severní Ameriky, v Evropě byl pěstován asi od poloviny 19. století. Zlatobýl zplaňuje a dnes je roztroušen od nížin po podhorské oblasti. Roste na rumištích, březích, vyskytuje se v lužních lesích. Zlatobýl kanadský je svým vzhledem velmi okrasnou rostlinou, která se hojně používá pro ozdobu zahrad.Sbírá se jeho nať těsně před rozkvětem, a to seřezáváním asi třiceti centimetrů dlouhých horních částí rostlin. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C.Obsahuje flavonoidy, rutin, betain, třísloviny, saponinové glykosidy, fenolové kyseliny, hořčiny, sliz, silici, amid kyseliny nikotinové a další látky. Obsah silice klesá po odkvětu, obsah saponinů kolísá podle stanoviště a denní doby (stoupá od rána k poledni).

Bylina působí močopudně, protizánětlivě, rozpouští kaménky, podporuje látkovou výměnu, pomáhá při chronických chorobách ledvin a močových cest, při zbytnění prostaty, tlumí krvácení v trávicím ústrojí, zevně se osvědčila na špatně se hojící rány, ekzémy, zanícené rány a podobně. Sbíráme květ, poupata a horní část nati bez listů. Hodně horký čaj ze zlatobýlu utišuje křeče u všech infekcí močových cest i podrážděného a zaníceného močového měchýře, zmírní bolesti a zbrzdí záněty. U onemocnění způsobených životním prostředím a alergiemi čistí tělo, aktivuje lymfu a odvádí škodliviny z těla. Při ekzémech, svědění, neurodermitidě a dalších chronických kožních potížích povzbuzuje činnost ledvin a čistí tak pokožku. Brání růstu kožních plísní a chrání pokožku před poškozením rentgenovými nebo jinými paprsky. Při překyselené látkové výměně a bolavých kloubech (dna, revma) zlatobýl v podobě čaje pomáhá vylučovat kyseliny a zmírňuje bolesti. Kdo má v ledvinách písek nebo kámen, ten může tato cizí tělesa (i po rozbití ultrazvukem) vyplavit čajem ze zlatobýlu.

Produkty, ve kterých Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: