Zlatobýl obecný (Solidago virgaurea)

Zlatobýl obecný je vytrvalá, až 1 m vysoká bylina. Má přímý, rýhovaný stonek, jeho listy jsou střídavé, eliptické až kopinaté, s pilovitým okrajem. Stonky jsou zakončené bohatým střapcem složeným ze zlatožlutých voňavých úborů, které jsou tvořeny trubkovitými květy ve středu a jazykovitými na kraji. Kvete od srpna až do podzimu. Zlatobýl obecný se vyskytuje v Evropě včetně ČR, v Asii a Severní Americe. Roste obvykle na lesních mýtinách, ve světlých lesích a na slunných skalnatých stráních.

Zlatobýl obecný patří mezi významné léčivé rostliny. Sbírá se nať v období kvetení. Obsahuje třísloviny, saponiny, silice, alkaloidy, hořčinu, rutin a kvercitrin. Má především močopudný, dále potopudný, odhleňovací a svíravý účinek, zároveň působí protizánětlivě, zmírňuje bolest a podporuje hojení ran. Kromě toho také snižuje lámavost cévních kapilár. Uplatňuje se nejčastěji při chronických nemocech ledvin, sníženém vylučování vody z organizmu, poruchách látkové výměny a často také při zvětšené prostatě. Užívá se ve formě čaje, a to samostatně i jako součást urologických směsí, případně v podobě tinktury. Zevně slouží ve formě obkladů, koupelí či masti jako stahující a protizánětlivý prostředek k ošetření špatně se hojících či hnisavých ran včetně bércových vředů. V kosmetice se uplatňují hojivé a stahující účinky zlatobýlu při péči o problematickou mastnou pleť s rozšířenými póry. Zpevňuje také ochablou pokožku i svaly, stahuje póry a dodává pleti zdravý vzhled. Vhodný je i při ekzémech a vyrážkách.

Produkty, ve kterých Zlatobýl obecný (Solidago virgaurea) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: