Žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum)

Zanthoxylum Piperitum, obyčejně známý jako japonský nebo sečuánský pepř, je opadavý keř, který vydává nádhernou vůni. Roste do výšky dvou metrů a lze ho nalézt v Japonsku, Číně a v Jižní Koreji. Ačkoli se pro něj používá název pepř, není klasickým pepřem, ale patří do čeledi Rutaceae, stejně jako citrusy. Kvete v dubnu až květnu žlutozelenými květy. Jeho plody jsou malé zelené kuličky, dozrávající na podzim, které následně získávají typickou růžovou barvu a pikantní hořko-kyselou chuť. Zanthoxylum piperitum je jedním ze základů asijské, konkrétně japonské kuchyně, míchá se do typické směsi pěti koření. Kromě kulinářského použití je také součástí tradičního asijského léčitelství. Funguje jako diuretikum, působí proti kašli, parazitům a má stimulační účinky na trávicí systém, ničí houby a plísně, tonizuje. Ve vyšších dávkách ale může být toxický pro centrální nervový systém.

Zanthoxylum piperitum obsahuje limonen, fytosteroly, geraniol, kumylalkohol, nenasycené mastné kyseliny, estragol, methyl-chavikol, bergapten, kyselinu benzoovou, a-pinen, beta-pinen, sabinen, p-fellandren, p-ocimen-X, a-terpineol, linalool, terpineol-4, a-terpineol, trans-karyofylen, terpineol acetát, humulen. V kosmetice se sečuánský pepř používá kvůli stahujícím a prokrvujícím účinkům. Působí jako antioxidant, přidává se do anti-agingových řad, zlepšuje podporu tvorby nových kožních buněk. Zabraňuje projevům předčasného stárnutí a zamezuje poškození buněk a jejich dysfunkci. Chrání kůži a vyhlazuje vrásky či jemné linky, projasňuje a tonizuje pokožku. Složka je v kosmetice brána jako neproblematická, může ale způsobit zčervenání pokožky u citlivějších osob a alergickou reakci u nesnášenlivosti linalolu a limonenu. Je povolená v přírodní kosmetice.

Produkty, ve kterých Žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: